Påskehilsen fra menighetsrådets leder: Anna Eidsaa

PASTORALRÅDETS VÅRMØTE
Mariaholm 18.-20.mars 2022

Til stede var Biskop Bernt Eidsvig sammen med sine vikarer: Msgr. Torbjørn Olsen og p. Oddvar Moi. Presterådet var representert av p. Sigurd Markussen fra Arendal. Denne gangen var deltakelsen rekordhøy. Det var bare tre menigheter i Oslo katolske bispedømme som i siste liten meldte fravær på grunn av sykdom: Halden, Fredrikstad og Larvik. Caritas Norge, St. Elisabethsøstrene, Norges Eldre Katolikker (NEK), Norges Unge Katolikker (NUK) stilte også opp med sine representanter.

Hovedtema for møtet var «Den synodale veien». Uttrykket «Den synodale vandringen» kommer fra Pavens åpningspreken under messen i Peterskirken søndag 10.oktober 2021. Begrepet « synode» betyr forsamling eller møte, her bærer ordet mening av å vandre sammen.

«Å holde synode er å følge samme vei som Ordet, som ble menneske: det er å følge i hans spor og lytte til hans Ord sammen med de andres ord. Det er med forundring å oppdage at Den hellige ånd alltid blåser på en overraskende måte og inspirerer til nye veier og språk.»
(Oversatt av Vuokko-Helena Caseiro – Vatikanstaten)

Pave Frans inviterer alle kristne til å utvikle kirken og «oppdatere» den i forhold til tiden vi lever i. Samtidig må utviklingen skje ved å holde synode: vandre langs samme vei, vandre sammen frem til felles mål. Den synodale veien innebærer tre viktige verb: å møte, å lytte, og å skjelne.

La oss være oppriktige og spørre oss selv: hvordan møter vi andre mennesker, møter ansikter, krysser blikk, deltar i hver enkeltes historie? Hvordan lytter vi til hva andre har å si? Det er viktig å møte andre med åpent syn, lytte til hverandre, og det gjelder absolutt alle: biskoper, prester, ordensfolk og legfolk. Kirken må være opptatt av spørsmål fra vanlige folk. Når man lytter, føler den andre seg velkommen og ikke vurdert, fri til å fortelle om det hun eller han har opplevd.

Å møte hverandre og å lytte til hverandre gir videre et grunnlag til å «skjelne», det vil si «å sanse, især se eller høre akkurat så klart og tydelig at man kan bestemme og identifisere det som blir formidlet». Dette verbet medfører at den synodale veien gir rom til vurdering og refleksjon, skaper nye relasjoner mellom mennesker og bygger felleskap: gjensidig samspill mellom prester og legfolk.

Den katolske kirkes skoler i Norge.

Anne-Rigmor Stock Evje fra skolerådet i OKB hadde en interessant presentasjon om om fremtidig styring av de katolske skolene. Det finnes fem slike skoler i Norge: Oslo, to i Bergen, Arendal og Bodø, med til sammen over 1500 elever. Skolene har tilsvarende fag læreplaner som i offentlige skoler, med unntak for KRLE i grunnskolen og Religion og etikk i videregående skole. Ellers synliggjør skolene katolsk identitet i samtlige fag. Det legges stor vekt på kompetanseheving blant lærere, rekruttering av elever og katolske lærere,og internasjonalt samarbeid.

Krigen i Ukraina. Hva gjør Caritas?

Dag Albert Bårnes fra Caritas Norge informerte at organisasjon har rundt 500 ansatte over hele landet og 37 lokalavdelinger. Hovedkontorer ligger i Kyiv og Lviv. Humanitær operasjon i Øst- Ukraina har pågått allerede siden 2014, hvor de har hjulpet 950 000 mennesker. Siden starten av krigen har Caritas Ukraina mottatt 400 tonn med humanitær hjelp. Av dette er 200 tonn sendt til regionene der krigen herjer som verst. 141 000 mennesker har fått nødhjelp. Caritas har satt opp mottakssentrene langs grensene, deler ut mat, klær, hygieneartikler, gir psykososial støtte. Organisasjonen hjelper også til med overnatting og evt. transport videre.

Informasjon fra NUK og NEK.

Stephen Trotten fra Norges Unge Katolikker snakket engasjert om NUKs formål i arbeidet bland barn og ungdom. Formålet kan beskrives med tre ord: tro, felleskap og handling. Stephen lot oss bli kjent med et variert program som oppfatter påskeleir for konfirmanter, dugnadshelg på Mariaholm og sommeraktiviteter – alt fra barneleir til pilegrimsturer.

Gunnar Markussen fra Norges Eldre Katolikker inviterte alle katolikker fra 55+ til deltakelse i sommerleir på Mariaholm en gang i juli måned. Besøk av Mariakirken i Askim ligger blant annet på dette programmet. Påmeldingsfrist vil komme på katolsk.no.

Anna Eidsaa

menighetsrådsleder

Kilder:https://www.vaticannews.va/sv/norsk/news/2021-10/den-synodale-vandringen

https://naob.no/

Utskriftvennlig versjon av påskehilsen  finner dere her:

Dette innlegget ble publisert i Kunngjøringer. Bokmerk permalenken.