Askeonsdag

ASKEKORS: Pave Frans drysser asken over hodet til en kardinal. Foto: REUTERS, Yara Nardi/NTB. (Fra katolsk.no)

Askeonsdag danner innledningen til den katolske fasten. Med denne dagen påbegynner de troende en vandring gjennom 6 uker i forsakelse og fromhet. Det er en gammel tradisjon at presten tegner et kors av aske i pannen på hver enkelt som ønsker å gjøre fasten til en årstid for bot og bønn.

I år må også askekorsvelsignelsen få en annen form. Presten skal denne gangen ikke berøre den enkeltes panne, men bare strø asken over den troendes hode. Dette tegnet er foreskrevet av Vatikanet 12. januar i år som en løsning på den viktige tradisjonen på askeonsdag.

Biskop Bernt Eidsvig har skrevet et brev til landets prester der han beskriver hvordan asken skal strøs på de troendes hode. Selv om dette kan oppleves annerledes enn det tradisjonelle askekorset, skriver biskopen: «Å gå glipp av disse ting i år, kan derfor for noen faktisk være en spesiell form for bot eller «faste»

Askeonsdagens innledning til fasten kan foregå i flere messer den samme dagen eller ved høymessen på søndagene i fasten. Biskopen legger vekt på at flest mulig som ønsker det, skal få oppleve en from og verdig innledning til fasten også under de vanskelige forholdene som råder i år. Les hele teksten fra biskop Bernt på katolsk.no.

I St. Maria kirke i Askim blir det feiret to messer på askeonsdag 17. februar, klokken 17.30 (for konfirmantene) og 18.30, men til begge er billettene fra katolsk.no allerede bortbestilt. Dette fordi det er tillatt med bare 10 personer ved kirkens arrangement. Det vil derfor bli anledning til å bli bestrødd med aske søndag 21. februar.

Velkommen til kirken!

Dette innlegget ble publisert i Informasjon, Kunngjøringer. Bokmerk permalenken.