Kunngjøringer før, under og etter Epifania Domini

6. januar er offentlig helligdag og fridag i mange land. Dagen har mange navn og betydninger; én av dem er Helligtrekongersdag til minne om de vise menn som kom med gaver til Jesusbarnet i krybben. Epifania er et navn som henspiller på stjernen som lyste over Jesusbarnet. Dagen feires 6. januar, men mange tradisjoner starter med opptog eller foreredelser i hjemmene allerede kvelden i forveien. I Norge derimot, ble dagen fjernet ved den såkalte festdagsreduksjonen i 1770.

I St. Maria kirke i Indre Østfold markeres Helligtrekongersdag med aftenmesse og utdeling av klistremerker til å sette over døren for velsignelse av boligen gjennom hele det nye året. I år står det 20 * C + M + B + 20 på de klebebare sedlene som utdeles og velsignes i messen. Bokstavene CMB står for både de tradisjonelle navnene på de tre vise menn – Caspar, Melchior og Baltazar – og for den latinske velsignelsen Christus mansionem benedicat, på norsk Kristus velsigne dette hjem.

Tradisjonen lokalt tilsier at det feires åpenbaringsmesse kl. 18.00 mandag 6. januar. I den nærmeste tiden før og etter denne dagen har vi disse arrangementene i St. Maria kirke:

Lørdag 4. januar
Kl. 11.00: Familiemesse. Deretter trosopplæring for barn fram til kl. 13.30.
Kl. 13.00: Dåp.

Søndag 5. januar
Kl. 10.00: Messe på vietnamesisk.
Kl. 12.30: Høymesse; 2. søndag etter jul.

Mandag 6. januar, Epifania Domini
Kl. 18.00: Høytidsmesse; Herrens åpenbaring.

Onsdag 8. januar
Kl. 17.00: Konfirmantundervisning.
Kl. 18.30: Messe.

Lørdag 11. januar
Kl. 17.00: Messe på kroatisk – sveta misa u hrvatskom jeziku.

Søndag 12. januar
Kl. 12.30: Høymesse; Herrens dåp.
Kl. 14.00: Messe på polsk – msza święta w języku polskim.

Velkommen til kirken!

 

Dette innlegget ble publisert i Kunngjøringer. Bokmerk permalenken.