Minner fra årets pilegrimsvandring til Mariaholm

Lørdag 18. august ble årets pilegrimsvandring fra St. Maria kirke i Askim via Mariakilden i Spydeberg til Mariaholm arrangert. Omkring 200 personer møtte til messe tidlig lørdag formiddag for å delta i pilegrimsferden.

Ansvaret for dette årlige arrangementet er fra i år overtatt helt av St. Maria menighet. En rekke av menighetens medlemmer var i aktivitet med servering av mat både i menighetssalen før avmarsj og underveis ved Hovin kirke.

Pilegrimsvandringen er i første rekke et polsk arrangement, selv om alle interesserte naturligvis er velkommen til å delta. Årets pilegrimsferd var den 28. i rekken. Mange har derfor lang erfaring i akkurat denne ferden, og arrangementet blir ledet rent teknisk på en sikker og profesjonell måte. Også følgebiler er på plass for å bistå pilegrimene underveis.

Lørdag 18. august 2012 startet med regn, og ved avmarsj så været en anelse mistrøstig ut. Imidlertid sluttet det snart å regne, og skylaget letnet noe. Dermed fikk pilegrimene vandre hele den lange dagsmarsjen uten regn. Først da aftenmessen på Mariaholm var slutt ved 21-tiden om kvelden, kom regnet tilbake – men da spilte det ingen rolle lenger.

Vandringen fra Askim til Mariaholm er ganske nøyaktig 20 kilometer lang. Dette er en drøy dagsetappe når 200 mennesker skal gå i flokk, og pilegrimene virker veltrente for den fysiske utfordringen. Tøffest er de lange, svingete bakkene oppover fra Hovin i Spydeberg. Denne delen av turen utgjør mer enn halv vandringen og går langs en fylkesvei uten fortau. Det er derfor all grunn til å ta de sikkerhetsmessige forholdsreglene som arrangørene er så nøye med. Følgebiler og mannskap i gule vester bærer de trafikale bekymringene for pilegrimene.

Med megafon («ropert») og bærbart høyttaleranlegg gis det beskjeder til de vandrende, og det ledes allsang, rosenkransbønn og åndelige refleksjoner. Flere prester deltok i vandringen, så det åndelige innholdet ble godt ivaretatt underveis. På bildene i dette innlegget gjenkjenner vi bl.a. pater Gerhard Filak og Mariakirkens egen pater Piotr Pisarek.

Forrest blant pilegrimene ble det båret et enkelt kors laget av to bjørkegreiner. Like bak fulgte det forseggjorte finérskiltet med bildet av Den sorte Madonna i Częstochowa og en tekst som forteller at pilegrimsferden er den 28. i rekken.

Den første vandringen av denne typen ble arrangert i 1985, på et tidspunkt da ingen ennå visste hvordan Polen og Øst-Europa skulle utvikle seg få år senere.

Pilgrimsferden blir arrangert så nær 15. august som mulig. For katolikker over hele verden er 15. august høytidsdagen for Jomfru Marias himmelferd. Denne dagen ble valgt som tidspunkt for den første vandringen, som i seg selv ble en sterk minnemarkering av presten og martyren Jerzy Popiełuszko, som ble drept i et attentat 19. oktober året før, altså 1984. På denne måten er pilegrimsferden også en årlig hyllest til denne martyren, som ble saligkåret av pave Benedict XVI den 6. juni 2010. Det står i våre dager en byste av Popiełuszko ved Mariaholm.

Underveis til Mariaholm passerer pilegrimene Hovin kirke, hvor det har vært kirkested i hundreder av år. I skogen nedenfor den bratte skråningen bak kirken finner man Mariakilden. Her samles pilegrimene til en andaktsstund før de får servert tilkjørt mat og tar fatt på den siste, harde etappen fram til Mariaholm. Les om Hovin og Mariakilden på oppslagssiden om katolsk lokalhistorie her på dette nettstedet.

Den årlige pilegrimsferden gjennom Indre Østfold vitner om et engasjement og en fromhet som alle mennesker kan ta lærdom av. Menigheten er stolt over sitt oppdrag som arrangør av pilegrimsvandringen. Vi takker pilegrimene for betydelige gaver til kirken og den lokale menigheten, og vi takker Julia Staśkiewicz for bildene vi har benyttet til denne artikkelen!

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s